Osnovna Škola Šamu Mihalj - Bečej

Breadcrumbs


Upitnik


Po mom mišljenju školske uniforme za učenike bi trebalo da se uvede u škole :

DA - 29.6%
NE - 70.4%

Ukupno glasova: 27
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: 31 maj 2017 - 00:00

Kérdőív


Véleményetek szerint be kelle-e vezetni az iskolai eggyenruhákat a tanulók részére az iskolákban ?

IGEN - 36%
NEM - 64%

Ukupno glasova: 25
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: 31 maj 2017 - 00:00

Statistika Posetilaca


Danas:6
Juče:11
Nedelju dana:33
Mesec dana:377
Ukupno:61504

Facebook Likebox
Tačno Vreme
8.a Mese

Tanulóink a gyermekheti vetélkedő egyik feladataképp 10 megadott szó és 2 mondat felhasználásával mesét írtak. A legsikeresebbeket közöljük.

 

A Pöttyös-tengerben vízimajmok úszkáltak

 

           Biztosan brutál hülyeségnek hangzik, de így van, így történt...     

Hat nagyon fejes, azaz igen nagyon okos katicabogár búvárkodott a Pöttyös-tenger mélyén, s ekkor beszélgetésbe elegyedtek. Másnap vízalatti bicajozásra mentek együtt. A katicabogarak nagyon izgultak, hiszen nem mindennapi élmény majmokkal, azaz vízimajmokkal bicajozni menni .A bicaj, amivel a vízimajmok érkeztek, tiszta cucc volt. Átbicajoztak a Tucc-tucc barlangon, majd a halak birodalma felé vették az irányt. Bicajozás közben is beszélgettek. Elmesélték a vízimajmok a stréber katicabogaraknak, hogy közülük egyesek szabadon úsznak a vízben, mások az aljzathoz rögzülnek, és telepeket alkotnak. Ezek a telepek náluk a családot is jelentik:

- Nagyon király ez a mai nap! - mondta a majom.

- Izééé... hát nekünk is nagyon tetszik.

- Dikk azt a halat, milyen XD! - ordították a majmok.

- Haha! Na meg az! - mondták a katicabogarak.

Késõbb beszélgettek, hülyültek, élvezték, kitöltötték azt a kis idõt, amíg együtt voltak. A beszélgetésük közben kiderült, a majmok stréberek, imádnak tanulni. Pedig nem is gondoltuk volna, ugye? Ezért, amikor egyik barátodat vagy osztálytársadat majomnak nevezed, esetleg téged hívnak majomnak, gondolj csak a vízimajmokra! Õk okosak! Õk stréber majmok!

Az est végére, hogy valamiről eszükbe jussanak egymásnak, aranyalmát ajándékoztak a katicabogarak a majmoknak, barátságuk jeléül.

           Itt a vége, vízimajom ugrik a vízbe!

                                                                              

8. a osztály

7.a Mese

Tanulóink a gyermekheti vetélkedő egyik feladataképp 10 megadott szó és 2 mondat felhasználásával mesét írtak. A legsikeresebbeket közöljük.

 

Toldi és a király

 

Toldi egy meleg nyári napon, miközben számítógépezett a szobájában, eltervezte, hogy meglátogatja a királyt.
            Másnap Miklós felült a bicajára, és elindult. Délutánra oda is ért, és látta, hogy a cselédek az aranyalmát szedik. Mikinek eszébe jutott, hogy a király brutális zsarnok, hát miért hagyna ki egy kis csínytevést. Azon gondolkodott, hogyan csenhetne el egy aranyalmát. Miki odasurrant, és belecsúsztatott egyet a pólójába, majd elindult a kastély felé. A király nagyon régimódi volt, ezt Miklós (XD) viccesnek találta. A király magához hívatta Miklóst, és elmondta neki, hogy a cucc (aranyalma) nagyon értékes. A király kérte, hogy adja vissza az aranyalmát, mert minden egyes darabja milliókat ér. Toldi az aranyalma fejébe a királylány kezét kérte. "Na meg az!" gondolta a király. A király lánya nagyon stréber volt.

- Hát ő... Izé, egy feltétellel...- válaszolt a király. - Hozd el nekem a Piros-tó legnagyobb ezüsthalát!

Útra is kelt. Mivel Toldi fejes volt, tudta, hol keresse az ezüsthalat. A tóhoz érve elővette a horgászfelszerelését, és nekifogott halászni. Mivel nem sokat konyított a halászathoz, elővette a kézikönyvét, melyben ez állt: "Egyesek szabadon úszkálnak a vizben, mások az aljazathoz rögzülnek, és telepeket alkotnak". A telepek között volt az ezüsthal, amit Toldi jól látott. Mivel nem tudta kifogni horgászbottal, mérgében belevetette magát a vízbe. Kisvártatva kifogta a zsákmányt. Mikor kiért a vizből, teljesen XD volt a kinéztete. Evitte a királynak az ezüsthalat, a király pedig neki adta a lányát.
            A mennyegzőn egész éjjel szólt a tucc-tucc.                        
                              

                                                                                                                         7. a osztály

Literarni radovi2

My Best Friend   

My best friend is Bojan Vajda. He has reddish hair. Now he has a Cherokee haircut.
            He is nice and funny. Sometimes he tells jokes about me and I dont like it. He is a true fan of FC Partizan, like me. He has good parents and a sister. He is going to Elementary School Shamu Mihalj with me. He goes to the 6th class, again, like me. His grades are not the best, but not the worst. In some moments he is wacky and stupid, but he is good.
    We always laugh and play when we are together. That is why we are best friends.

Igor Koša, 6.d.

 

Winter

My favourite season is winter. Then a white blanket covers the city. Children are happy when winter comes. Some people go on winter holidays, but I am at home. In winter we have so many holidays. They are: Christmas, New Year and one of the most inportant school holiday Sveti Sava. Some kids ride sledges or decorate Christmas trees, make snowmen and an angels. My friend Nikolina visits me at home and we have fun and play in the snow. Sometimes I visit my uncle, my aunt and my sister.

In winter it is best when it snows. Christmas is the best and my favourite holiday. I can’t wait for next winter, because then comes a new Christmas. Nothing is nicer when I celebrate it with my family!.

Winter has a special magic!!!
 

Jovana Jelača 6. d

 

Literarni radovi

Ötödikes lettem

Hát eljött, a várva várt nap, ötödikes lettem.
- Hékás! Hova sietsz? -kérdezte anyu  szeptember 3-án reggel.
- Anyu, te is siess ! Öltözz fel! -mondtam,miközben kapkodtam a ruháim és a dolgaim után. 
- Ne siess annyira,még...még,nemistudom hány óra!

- 7.30, és én elfogok késni! 
- Dehogy késel el! -leggyintett anyu. 
Anyu felöltözött ,közben már indulni akartam. 

- Várd meg a reggelit!

Gyorsan reggeliztem, és indultunk anyuval iskolába. Ismét elsősnek éreztem magam az iskola udvarában. Ekkor csöngettek, és jött értünk az osztályfőnök,majd az óráink következtek. Mindegyik tanár bemutatkozott. A szerbóra jó volt. A torna gyorsan elmúlt. A matematika kifogástalam. Van két új osztálytársunk. 
Az első nap jól telt el, nekem tetszett. 

Kisutcai Szilárd,5. osztály

 

 

Emlékezetes kirándulás

         A szünet számomra igazán izgalmas volt,mert a keresztszüleim elvittek Erdélybe.

Jártunk a tordai hasadéknál,fürödtem a nagy Medve-tóban,láttam taplógombát,de igazán nagy élmény az volt,amikor elmentünk Farkaslakára. Ez a falu Tamási Áron szülőhelye. Megkerestük a házat,ahol élt, és meglepetésünkre a bácsi, aki ott karbantartó, Tamási Áron unokatestvére. Ő mesélt nekünk az íróról. Nagyon érdekes volt megtudni, hogyan élt egy ilyen híres ember, hova járt iskolába. Kiderült, hogy a szülei csak azért íratták iskolába, mert kilencévesen ellőtte a bal hüvelykujját, és úgy gondolták,hogy majd nem tud fizikai munkával pénzt keresni. Tamási Áron azt akarta, hogy kidobják az iskolából, ézért eldöntötte, hogy nem tanul. Mivel mégsem dobták ki, elkezdett tanulni, és a legjobb diákok közé került. Igazán példamutató nekünk, diákoknak, hogy elhatározzással és akarattal mennyi mindent el lehet érni. Talán számomra ezért is legemlékezetesebb élmény a farkaslaki kirándulás. 

Erdélyben öt napot töltöttünk,ami nagyon gyorsan elmúlt. Emlékezetes volt a hegyek között utazni, elsuhanni a fenyőfák alatt. Remélem, lesz még alkalmam eljutni azokra a  helyekre, ahol akkor jártunk, és még más tájat is felfedezni. Most már azt is tudom, hogy erős akarattal és elhatározással sikerülhet is. 

Mák Emese, 6. osztály

 

 

Jól éreztem magam

A mi iskolánkban a gyermekhét alkalmával nagyszünetekben és az uzsonnaszünetekben is zene szólt. 
A nyolcadik osztályos tanulók idították a zenét. Ha felcsendült a muzsika,szaladtunk táncolni. Leginkább az ír táncot roptuk. A kacsatánc el sem maradthatott,énekeltünk, s táncoltunk is közben. Mivel hangosan szólt a zene,a csöngőszót alig lehetett hallani. Uzsonnázásra sem jutott idő. Élveztük a gyermekhét örömeit. A hét második felében csárdás és kóló szólt. Nagy kört alkottunk,és mindenki jól érezte magát. Pénteken a nyolcadikosok partit rendeztek,melyre a felsős diákok voltak hivatalosak. Kedvünkre táncolhattunk és mulathattunk. Az est végén mindannyian fáradtak voltunk. 
A hét gyorsan eltelt. Számomra ez volt az eddigi legjobb gyermekhét. Nagyon élveztem,s jól éreztem magam. 

Firsing Karolina, 7. osztály

 

 

Az utolsó tanév elején

Elérkezett az utolsó tanév az általános iskolában.
El sem hiszem! Pontosan emlékszem arra a napra,amikor először léptem át az iskola kapuját.Milyen gyorsan elrepült ez a nyolc év! Úgy érzem,van bennünk öröm,hisz eljutottunk a nyolcadik osztályig,de  van bennünk félelem is,mert döntenünk kell,merre tovább. Ez nehéz. Gondolkodnom kell azon ,mi leszek,ha nagy leszek. Még nem döntöttem. Nemsokára megindulnak a felelések,az ellenőrzők és a dolgozatok írása. Nyolcadikban mindenkinek sokat kell tanulni,mivel a kisérettségit is meg kell írni,és jó teljesítményt nyújtani. Néha elgondolkodom azon,hogy mi lesz ezután. Vajon bejutok- e a abba az iskolába,ahova  szeretnék? Milyenek lesznek a tanárok,kedvesek vagy szigorúak? Nagyon sok kérdés merül fel bennem,de a választ csak később tudhatom meg. 
Remélem,jó lesz a tanulmányi eredményem,és a kisérettségi is sikerülni fog,és szép pályát választok,amit majd siker koronáz. 

Lénárt Zsanett, 8. osztály

 

 

Újra  ősz  van

 

Újra ősz van. A természet felvette legszebb öltözékét.

Az utcán sétálva csak úgy susog és zizeg a lábam alatt a sok elszáradt falevél. A levegőben rengeteg barna, vörös és sárga levél röpköd, majd finoman landol az egyik kupac tetején a társai közt. Vastag avart képeznek, és várják, hogy valaki összegyűjtse őket.

A gesztenyefa mellett az elhagyatott tüskés burkok szúrják meg a talpam. A fényes termések már kigurultak belőlük, és gesztenyebábúként díszelegek egy kis szobácskában.

Az öreg tölgy alatt sok apró makk szundikál. Némelyik már a kalapját is levetette, és úgy várja, hogy mi fog vele történni.

A terebélyes diófát sem kíméli a szélfúvás. A gyerekek a zsebeiket tömérdek dióval tömik meg.

De nem a dió az ősz egyetlen gyümölcse! Az alma, a gránátalma és a körte is ilyenkor terem, valamint az én kedvencem, a szőlő is.

Napról napra gyöngül a nap ereje. Egyre hidegebb van. Emiatt a vándormadarak már útrakeltek, és csak a verebek csiripelését hallani. A tücsök is letette hegedűjét. Tavaszig nem gyantázza a vonóját sem.

 Az égen sötét felhők gyülekeznek, szürke, hideg napokat jeleznek. Reggel, és néha estefelé leereszkedik a köd. A tájat a kémények füstje borítja be.

 A fák kopár lombjai közt táncol a szél, az állatok nyugovóra térnek, és a természet lassan téli álomba merül.

 

Varga Klaudia 6.b. oszt.


 

Donatori:

Támogatóink:

 


2011-2018 © OSNOVNA ŠKOLA "ŠAMU MIHALJ"-BEČEJ